Jak vybrat lyžařské oblečení

Jak vybratSjezdovky

Lyžařské oblečení je třeba vybrat kvalitní, především aby vás dostatečně zahřálo, bylo nepromokavé a zároveň prodyšné. Od toho je tu pro vás tento článek, abyste si udělali základní představu o tom, jak by mělo kvalitní komfortní lyžařské oblečení vypadat.

Jak vybrat lyžařské oblečení

Jak vybrat oblečení na zimní sporty

Jak vybrat oblečení na sjezdovku

Jak vybrat oblečení na běžky

Jak vybrat oblečení na skialpy

Jak vybrat lyžařské kalhoty

Lyžařské kalhoty jsou základ, jelikož když nešťastnou náhodou spadnete, tak to „odskáče“ vaše pozadí. Proto je třeba řídit se následujícími body:

 

  • Nepromokavost je nejdůležitějším atributem při výběru. Orientujete se dle vodního sloupce. Vodní sloupec jinými slovy znamená, kolik mm vody jsou kalhoty možné odolat, než začnou prosakovat. Čím vyšší hodnota, tím vyšší ochrana. Pro běžné lyžování je dobré vybírat v rozpětí 5000-8000 mm. Pro pokročilé náročnější lyžaře je vhodné vybírat kalhoty s vodním sloupcem v rozmezí 10 000 – 15 000 mm. Výborným materiálem lyžařských kalhot je stoprocentní nylon, který skýtá výhody ve své hladkosti (nedrží se na něm sníh) a je nápomocný v případě pádu. Nepromokavost a prodyšnost jsou velice úzce spjaté. Měli byste si uvědomit, že pokud budou mít kalhoty či bunda vysoký vodní sloupec a nízkou prodyšnost, tak se budete při aktivním pohybu více potit. Nejčastějším řešením je použití nejrůznějších membrán, jejichž prodyšnost se pohybuje kolem5 000 g/m²/24h.

 

  • Tepelná izolace je třetím důležitým bodem, který by měly kalhoty splňovat. Je třeba sledovat tloušťku zateplovacího materiálu dle destinací, do kterých nejčastěji jezdíte a také podle toho, jak moc se potíte. Nejběžnějším zateplením je microfleecová vrstva. Velikým benefitem do chladných oblastí je integrovaný ledvinový pás, který vás udrží v teple i v teplotách sahajících pod bod mrazu. Tento pás mají např. kalhoty Mountain Force Rider 2016. Další vychytávkou je keramická membrána, kteráodráží teplo zpět k tělu.
  • Odolnost vůči větrujde ruku v ruce s předchozím bodem a hraje neméně důležitou roli na celkovém komfortu lyžaře. 
  • Nízká hmotnost je pro pohodlí také velice významná. Dnes najdete většinu kalhot v celkem optimální váze díky použití syntetických vláken. Pokud chcete přesto vybrat co nejpohodlnější model, doporučujeme sledovat i tento údaj, ale v závislosti na splnění výše uvedených kritérií.
  • Dále radíme, aby kalhoty měly následující prvky: voděodolné zipy, pružný pas, odepínací šle, podlepené švy a kapsy na zipy.
  • Zmírnění bolestivosti pádů – tohoto se dociluje mírným polstrováním.
  • Antibakteriální vlastnosti zajišťuje příměs stříbrných iontů, která zabraňuje zápachu.
  • Ochrana proti oděru je zajišťována různými nátěry vnějšího materiálu.

Design záleží na preferenci lyžaře. Existují dva základní typy dle střihu - volné a přiléhavé. V současnosti najdete i velice širokou škálu barevných variant, a tak každý hledá dle svého vkusu s tím, že poslední dobou je v módě kombinovat výrazné barvy kalhot s bundou (např. modrá s oranžovou). Kromě toho, zda je pestrost IN, či nikoliv, je výrazné oblečení (nejlépe i s reflexními prvky) důležité pro vaši bezpečnost. Harfasport nabízí rozsáhlý výběr lyžařských kalhot těchto značek: Atomic, ColorKids, Kjus, Scott, Spyder, Phenix, Schöffel, Colmar a Killy.

 

Jak vybrat lyžařskou bundu

Podobně jako u lyžařských kalhot budete u lyžařské bundy sledovat zejména nepromokavost, odolnost vůči větrua prodyšnost.

Vybírejte bundu se syntetickou výplní, která na rozdíl od klasické „péřovky“ poskytuje izolační vlastnosti i v nadměrně vlhkém prostředí. V úrovni voděodolnosti se orientujete stejně jako u kalhot pomocí vodního sloupce, který udává výšku vodného sloupce, který lze materiálem zadržet. Pro rekreační lyžaře většinou stačí vodní sloupec do 10 000 mm, náročnější lyžaři by měli volit spíše 20 000 mm a více.

Odvod tepla a potu od těla, neboli prodyšnost, zabrání přehřátí organismu, které většinou vede k nachlazení. Hodnota prodyšnosti se jako u kalhot udává v gramech na metr čtvereční za 24 hodin. Pro rekreační lyžaře je dostatečný údaj prodyšnosti cca 7000g/m2/24 hod. Ti sportovnější by měli volit do 15 000 g/m2/24 hod.

Speciální technologie moderních lyžařských bund
  • Softshellový materiál - perfektní tepelná izolace, několik vrstev, ochrana proti povětrnostním podmínkám
  • Climatic membrána - prodyšnost, voděodolnost a odolnost vůči větru
  • Micro vlákno - pro výrobu funkčního oblečení, odvod vlhkosti od těla, antibakteriální vlastnosti
  • Polarsoft a Polartec - fleecové materiály, tepelná izolace, minimálně nasakují
  • Recco systém - ochrana v případě ztracení se či zavalení lavinou na základě radarové technologie (detektor + reflektor)

Další prvky, které by měla bunda pro větší praktičnost mít je elastický sněžný pás s protiskluzovou úpravou, který zabraňuje ofouknutí a zalezení sněhu tam, kde je vskutku nevítaný. Dále doporučujeme podlepené švy, voděodolné zipy, vnitřní elastické rukávy, zateplené kapsy a pro prodyšnost důležité odvětrávání na zip v podpaží. Praktičnost shledáte i v dostatečném množství kapsiček na permanentky, klíče, svačinku apod. Pro vaši bezpečnost vybírejte bundu pestrých barev opatřenou reflexními prvky. Na prodejně a e-shopu Harfasport naleznete veliké množství bund následujících značek: Atomic, ColorKids, Kjus, Scott, Spyder, Phenix, Schöffel, Colmar, Killy, Picture, MountainForce.

 

Jak vybrat termoprádlo

Termoprádlo na základě speciálního tvaru vláken odvádí pot od těla, není tedy nasákavé jako bavlna a dokáže odpařit pot do vnějšího prostředí. Díky zachování suchosti se tělo pomaleji ochlazuje a zůstává tak pěkně v teple. Vzhledem k těmto vlastnostem dostal tento speciální oděv přízvisko termoprádlo, nebo také funkční prádlo. U nás můžete vybírat pánské, dámské, chlapecké a dívčí modely z těchto značek: ColorKids, Sensor, Spyder, BjornDaehlie,Craft a Mico.

Základní dělení termoprádla je dle střihu: dlouhé termo spodky, 3/4 lyžařské spodky, termo trika s dlouhým rukávem, s krátkým rukávem, s roláčkem, rozepínáním u krku nebo celorozepínací. Pro lyžování jsou nejvhodnější tříčtvrteční kalhoty, protože v místech, kde končí, začínají lyžařské boty.

Materiál

Termoprádlo může být vyrobeno buď ze syntetických materiálů, nebo z přírodních (bambus, vlněné prádlo, merino vlna).

Z přírodních materiálů se nejvíce využívá ovčí vlna, která je sama o sobě antibakteriální, čímž zabraňuje zápachu. Další výhodou vlny je, že hřeje i v případě, kdy je mokrá. Vzhledem k termoizolační vlastnosti se hodí především na zimní sezónu. Její nevýhodou je snazší odření materiálu. Bambusové vlákno je velice příjemné na dotek a má také antibakteriální účinky.

Z nabídky syntetického termoprádla je to nejčastěji polypropylen a polyester. Polypropylen poskytuje lepší tepelnou izolaci a je tedy vhodnější do chladného počasí. Oproti polyesteru má nevýhodu v menší atraktivnosti, jelikož je hůře barvitelný a nevyskytuje se tak v mnoha barevných odstínech. Polyester je pro změnu vhodnější do teplejšího počasí, jelikož je rychleschnoucí a nevadí mu vyšší teploty (můžete i žehlit). Časté opatření syntetických materiálu proti zápachu je přidáním stříbrných iontů, které působí také antibakteriálně.

Pro lepší obepnutí prádla na těle se často přidává elastan.

Užití termoprádla v různých klimatických podmínkách:
  • letní funkční prádlo - lehké a vysoce odvětrané
  • jarní a podzimní termoprádlo - střední gramáž, lze použít také jako celoroční termoprádlo
  • zimní termoprádlo - teplé, hřejivé, větší gramáž
Správná velikost termoprádla

Základní pravidlo při zkoušení termoprádla zní – prádlo musí padnout co nejvíce na tělo. V žádném případě nekupujte termoprádlo větší, jelikož ztrácí svou funkci a efektivitu.

 

Jak vybrat lyžařskou mikinu

Kromě první vrstvy funkčního prádla je neméně důležitá druhá vrstva. Jaké vlastnosti očekávat od kvalitní lyžařské mikiny? Druhá vrstva má hned několik úkolů, které by měla splnit. Zaprvé je to termoregulační funkce, díky které vám není na sjezdovce zima. Dále by ale měla také odvést vlhkost, která přichází od první vrstvy.

Při výběru nezapomeňte zohlednit, na jakou sportovní aktivitu budete mikinu používat. Pokud je to náročný sport na kondičku jako třeba běh na lyžích či cyklistika, je vhodné zakoupit lehčí vrstvu, protože se po pár najetých metrech zahřejete a kvůli příliš teplé vrstvě byste se potili. Na rekreační sjezdové lyžování si můžete vzít vrstvu silnější, pokud se moc nepotíte. Při každém sportu se hodí dodržovat již zažité pravidlo: lépe více tenčích vrstev než méně silnějších. Jednu tenkou vrstvu můžete kdykoliv shodit v případě silnější vrstvy musíte často volit pocit horka nebo zimy.

Střih druhé vrstvy

Od sportovní aktivity, na kterou mikinu určíte, se odvíjí i střih. Ku příkladu cyklistika vyžaduje vzhledem k posedu prodloužená záda zabraňující ofouknutí. Převážná část mikin má vyvýšený límeček, který zabraňuje pronikání studeného vzduchu na krk. Pro zimomřivé povahy jsou vhodná očka na palec, jež zajistí tepelnou izolaci zápěstí. Pro snazší oblékání najdete u většiny zip (celorozepínací, nebo jen u krku).

Fleecová mikina

Druhá vrstva bývá nejhojněji vyrobena z polyesteru, často s příměsí polyamidu. Velice oblíbený je fleecový úplet, jenž velice obstojně izoluje teplo a je zároveň dobře prodyšný. Fleecové mikiny najdete jak slabší tak silnější podle gramáže pleteniny.

3D pletenina

Velice populárním materiálem se stala 3D pletenina, která spočívá v 3D výstupcích na vnitřní straně, díky kterým se mezi nimi může nahromadit vzduch, jenž dobře zadržuje teplo. Vnější strana je naopak mírně větru a vodě odolná.

 

Jak vybrat lyžařské rukavice

Prsty s kterými nemůžete skoro ani hnout, protože vám celý den „mrznou“ na sjezdovce, dokážou lyžování pěkně otrávit. Z tohoto důvodu není radno podceňovat výběr rukavic. Lyžařské rukavice mají několik základních úkolů: zaprvé zateplit ruce, dále také poskytnout ochranu před sněhem, deštěm a větrem. V neposlední řadě mají také dobře odvádět vlhkost od pokožky, čímž ji zanechají suchou. U nás vybíráte lyžařské rukavice od těchto značek: Salomon, ColorKids, Kjus, Leki, Level, Reusch, Scott, Spyder, Zanier, Lenz, Phenix, Celtek, Colmar a Picture.

Pro nepromokavost a prodyšnost jsou rukavice opatřeny membránou, nebo speciálním zátěrem. Membrána je sice dražší, zato se její vlastnosti následkem opotřebovávání nezhoršují.

Prstové rukavice či palčáky

Prstové rukavice skýtají výhody v lepší manipulaci plus komfortnějším úchopem lyžařských hůlek, zato palčáky lépe drží teplo a získávají si tak zejména své „fanynky“.

Dnes najdete i modely, které se snaží výhody obou střihů rukavic kombinovat. Jde o palčáky, které disponují vnitřní prstovou vrstvou, kterou využijete, když potřebujete uchopit drobné předměty, ale zároveň nechcete vyndávat prsty z „teplíčka“ v rukavicích.

Praktické vychytávky

Co zajisté uvítáte je např. vyztužení kloubů prstů, které chrání klouby proti úderům. Dále doporučujeme tzv. trigger systém, který spočívá ve spojení lyžařské hůlky s rukavicí díky malému poutku na rukavici.

Zateplení

Na sjezdové lyžování je podstatné mít dostatečně zateplené rukavice (až na výjimky jarního či letního lyžování). Úroveň zateplení poznáte dle použitých materiálů a jejich gramáže.

Špičkových termoizolačních vlastností dosahují syntetická vlákna Primalofta Thinsulate, přičemž Primaloft je dobře prodyšný, rychle schne, je voděodolný a vyrovná se nejkvalitnějšímu prachovému peří. Thinsulate nabízí dvakrát větší hřejivost, nežli je to u kachního prachového peří a je ještě více voděodolný.

Z přírodních materiálů neuděláte chybu s vlněnými rukavicemi, které perfektně hřejí plus jsou antibakteriální.

Vyhřívané lyžařské rukavice

Pro zimomřivější povahy se objevují na trhu i vyhřívané rukavice, které obsahují topná tělíska, jež se nabíjejí pomocí baterie v rukavici. Intenzitu vytápění si nastavujete vy sami zcela jednoduše (tlačítkem na horní straně rukavice). Dle síly vytápění vám rukavice vydrží hřát 3-10 hodin. U nás najdete vyhřívané rukavice od výrobců Zanier a Lenz.

Správná velikost lyžařských rukavic

Rukavice mají padnout přesně, tj. prsty se mají dotýkat konců, ale zároveň nesmí tlačit a zabraňovat tak správnému pohybu prstů. U palčáků se musí pochopitelně počítat s lehkým omezením prstů. Pro ověření vhodné velikosti po nasazení s rukavicí zatřepte - rukavice by měla držet. Poté pokrčte prsty a podívejte se na dlaň - neměl by se vytvořit větší hrbol z přebytečné látky.

Většina značek uvádí hodnotu velikosti rukavic v závislosti na obvodu nejširší oblasti dlaně a poskytují velikostní tabulky.

 

Jak vybrat lyžařské ponožky

 Lyžařské ponožky narozdíl od normálních ponožek disponují polstrováním míst, kterým dáváte při lyžování nejvíce zabrat, díky funkčnímu materiálu dobře odvádějí pot, jsou anatomicky tvarované a především dostatečně tepelně izolují. U nás můžete vybírat z široké nabídky lyžařských ponožek od výrobců Salomon, ColorKids, Sensor, BjornDaehlie, Sidas, Lenz, Ulvang, Mico.

Správná velikost

Pro očekávanou funkčnost ponožek je zásadní vybrat správnou velikost – ponožky by neměly být ani větší ani menší. Nicméně lyžařské ponožky najdete vždy v rozmezí velikostí tj. 39-42, 43-45. Příklad: pokud máte velikost na hranici např. 42, vyberte spíše ponožky v menším rozmezí (39-42).

Pozor, nenoste v lyžařských botách více párů ponožek, neboť si můžete tak způsobit otlaky až puchýře plus omezujete cit pro lyžování.

Materiál

Lyžařské ponožky jsou vyráběny z funkčních materiálů, díky kterým se dobře odvádí pot a noha tak zůstává pěkně v suchu. Lyžařské ponožky naleznete buď z přírodních materiálů (vlna merino), či z umělých (polyester, polypropylen).

Polyester dokáže velice dobře odvádět pot, proto je vhodnější pro sportovnější lyžaře, kteří se dostatečně při jízdě zahřejí. Rekreační lyžaři by měli sáhnout spíše po polypropylenových nebo vlněných ponožkách, neboť poskytují dobrou tepelnou izolaci. Lyžařské ponožky bývají antibakteriálně ošetřeny. U syntetických materiálů se přidávají za tímto účelem kovové ionty, zatímco vlna je antibakteriálním materiálem sama o sobě.

Tloušťka ponožek se odvíjí od úrovně lyžování. Zkušení sportovnější lyžaři by měli volit spíše tenčí ponožky, rekreační lyžaři si mohou dopřát silnější vrstvu.

Vyhřívané lyžařské ponožky

Pro promrzlejší lyžaře/lyžařky je zajisté vhodným řešením pořízení vyhřívaných ponožek, které jsou napájeny pomocí baterie v zadní části komínu či na pásku kolem lýtka. Výhřevnost topných tělísek lze regulovat, od čehož se odvíjí, jak dlouho vydrží do dalšího nabití. Harfasport nabízí vyhřívané ponožky od špičkového výrobce Lenz.

Lyžařské ponožky na ochranu holeně

Lyžaři, kteří trpí po celodenním lyžování bolestí holení, by měli sáhnout po lyžařských ponožkách od výrobce Sidas (Sidas Protective Gel), které mají v oblasti holeně integrovaný ochranný gel, jenž dokáže absorbovat tlak.

Lyžařské ponožky pro nohu s nízkou klenbou

Pokud máte nízkou klenbu, tak jsou pro vás ideálním řešením ponožky Sidas 3feet Winter Low, jež jsou dokonale polstrované.

Podobné články