zadejte kód maj10 v košíku na e-shopu nebo na prodejně a získáte další slevu 10 % i na již zlevněné zboží i vše nové! Akce platí do 10. 5. 2024.

Jak vybrat cyklistickou helmu

Jak vybrat

Cyklistická helma by měla být základním prvkem vybavení každého cyklisty. Člověk nikdy neví, co se může při jízdě na kole stát a už jen kvůli celkem velké rychlosti, je třeba vždy myslet na ochranu hlavy.

Jak vybrat cyklistickou helmu

Základní TYPY helem

Helmy najdete dětské, dámské a pánské/unisex:

  • Pokud preferujete jízdu na silnici, upravené cyklostezce či na lehkém terénu, zajisté sáhnete po silniční helmě. U tohoto typu helmy se bazíruje na lehké hmotnosti a důkladném odvětrávání.
  • MTB helma je objemnější a je vhodná převážně do terénu. Disponuje štítkem proti slunci a u většíny zasahuje níže k týlu hlavy z důvodu větší ochrany. 
  • Pro milovníky skate parků je jednoznačně určená BMX helma, která kvůli celistvosti nenabízí komfort v oblasti odvětrávání, zato je velice pevná a vysoce bezpečná. 
  • Integrální helma na sjezd a freeride poskytujeí ochranu hlavy včetně čelisti, boku hlavy a týlu. Helma je mohutná konstrukci, těžší a nelze vybavit tak dobrým systémem odvětrávání, jako mají silniční či MTB helmy.

Při výběru helmy je důležité sledovat certifikaci bezpečnosti, kterou musí přilba bezpodmíněčně mít.

VELIKOST přilby a usazení

Helma vám musí padnout, nesmí tlačit, což se může stát kvůli individuálnímu tvaru hlavy každého cyklisty. či být v opačném případě volná. Helmu si při zkoušení lehce upravte daným utahovacím komponentem (většinou aretačním kolečkem) a bez zapnutí přezky pod bradou zakývejte hlavou. Helma by měla držet na místě.

Správně usazená přilba by měla zasahovat přibližně do půlky čela ve vodorovné pozici. Pod zapnutým podbradním řemínkem by mělo být místo maximálně na dva prsty. Pásky by se neměly vůbec dotýkat uší, aby nedřely při jízdě.

Konstrukce 

  • U cyklistických helem se používá in-mold technologie, při níž je do tvrdé plastové skořepiny vstřikována polystyrenová pěna (EPS).
  • Double in-mold technologie - skořepinu najdete i na vnitřní nebo týlové straně za účelem ještě větší pevnosti
  • Další možnosti vyztužení kvalitních helem: prvky hliníkukarbonu, či kevlaru

ventilace 

Kvalitní odvětrání helmy oceníme při jízdě v hlavní sezoně, tedy v létě. Nicméně, dnes výrobci pečlivě hledí na správné odvětrávání, aby se vám „nezavařil mozek“. Princip obecně funguje tak, že v přední části helmy se nasává chladný vzduch a speciálními otvory je veden po obvodu helmy. V zadní části se odvádí ohřátý vzduch.

HYGIENA

Pro praktičnost a zvýšení hygieny jsou často helmy vybaveny odnímatelnou vnitřní výstelkou, kterou lze jednoduše sundat. Nadstandardní helmy najdete s antibakteriálními výstelkami s ionty stříbra.

Podobné články