Příprava lyží před novou sezónou a servis zimního vybavení

Servis a údržba

Příprava sjezdových lyží před sezónou je jako naladění hudebního nástroje před velkým koncertem. Je to proces, který vyžaduje péči a zkušenosti. Je důležité si uvědomit, že kvalitně připravené lyže mohou znamenat rozdíl mezi skvělým zážitkem na svahu a frustrujícím bojem s nepoddajnými prkny. Jste-li nadšenci zimních sportů, pravděpodobně víte, že potřebují pravidelnou péči.

Příprava lyží před novou sezónou a servis zimního vybavení

Pro mnoho z nás jsou lyže neoddělitelnou součástí zimní sezóny, a proto bychom jim měli věnovat patřičnou pozornost. Prvním krokem v péči o lyže je jejich důkladná kontrola. Po sezóně, kdy jste sjížděli svahy s větrem ve vlasech, mohou lyže utrpět různé formy opotřebení. Oděrky, škrábance a drobné poškození hran jsou naprosto běžné. Je důležité tyto problémy identifikovat a řešit je co nejdříve, aby se předešlo dalšímu zhoršování stavu lyží.

Pojďme se společně s naším vedoucím servisu Kubou Hurtíkem podívat na to, co byste svým lyžím měli nyní dopřát.

Sjezdové lyže a snowboardy

1. Po minulé sezóně jste lyžím dopřáli servis a zakonzervování

„Pokud jste si lyže na jaře zakonzervovali konzervačním voskem, tak ten se odstraní a lyže navoskujeme skluzným voskem“, vysvětluje vedoucí servisu Kuba a doplňuje „Někdo konzervuje lyže bez provedení servisu.  V takovém případě je zapotřebí provést servis hran a skluznice.“

2. Po loňské sezóně lyže nebyly zakonzervovány

„Pokud nebyly zakonzervovány, tak je určitě potřeba lyže navoskovoat, protože skluznice samovolně vysychá. Dále je nutné nabrousit hrany, zbrousit skluznici a vytvořit na ní strukturu. V případě potřeby opravit všechny hlubší rýhy a díry ve skluznici.“, vysvětluje Kuba.

Jedním z nejdůležitějších aspektů je správné broušení hran. Hrany lyží jsou jako ostří nožů – pokud nejsou ostré a správně tvarované, mohou způsobit, že lyže budou klouzat a nebudou držet v obloucích. Broušení hran je proto úkon, který by měl být prováděn s pečlivostí a odborností v odborném servisu lyží.

TIP: Exkluzivně nabízíme i proměnlivé broušení hran na novém servisním stroji technologií V-EDGE.

Kromě hran je třeba dbát i na skluznici. Skluznice je jako kůže lyží – pokud je suchá a popraskaná, lyže nebudou správně klouzat. Pravidelné voskování skluznice je klíčové pro udržení optimálního skluzu. Profesionální servis nejen aplikuje správný typ vosku pro různé podmínky, ale také se postará o důkladné čištění a vyhlazení skluznice, což prodlouží životnost lyží a zlepší jejich výkon.

Nezapomínejte na lyžařské boty, radí náš šéf servisu: „Před sezonou je také dobré doma si pohledem zkontrolovat kondici lyžařských bot, konkrétně jejich špičky a podpatěnky a také přezky. U novějších modelů by měly být náhradní díly bez problémů k dispozici.“

Kontrolu potřebuje i vázání

„Před každou sezonou je dobré nechat si zkontrolovat vypínací síly na vázání pomocí kalibrovaného stroje a celkovou kondici vázání“, připomíná Kuba.


 

A jak připravit na novou sezónu skialpy a běžky?

Příprava skialpových lyží na novou sezónu

  • Kontrola stoupácích pásů - pásy doporučujeme před sezonou vyčistit, naimpregnovat a v případě potřeby provést renovaci lepidla.
  • Kontrola vázání - u některých typů vázání lze na kalibrovaném stroji zkontrolovat správnost nastavení vypínacích sil.

Příprava běžek na novou sezónu

  • Běžky se stoupacím pásem - na běžkách s mohérovým stoupacím pásem je zapotřebí zkontrolovat míru jeho mechanického opotřebování.
  • Je-li stoupací pás v pořádku, stačí jej vyčistit a naimpregnovat.
  • Poškozený pás je nutné vyměnit za nový.

Profesionální servis lyží využívejte pravidelně

Kvalitní příprava a pravidelný servis vám zajistí, že vaše zimní dobrodružství budou vždy plná radosti a bezstarostné zábavy. Nezapomeňte, že investice do profesionálního servisu není jen o penězích, ale především o vašem lyžařském zážitku a bezpečí na svahu.

DO SERVISU

Podobné články