Jak vybavit děti na lyžovačku

Jak vybratSjezdovky

Chcete, aby vaše děti měly základ všech možných sportů, včetně lyžování? Těšíte se, jak si to na horách společně užijete? Nebo dokonce chcete, aby se tento sport stal jejich posedlostí a vášní?

Jak vybavit děti na lyžovačku

Pak myslete na to, že na začátcích záleží. A právě výbava je tím, co určí, jestli ratolest bude tento sport milovat nebo příštích 20 let na lyže ani nestoupne.

  • Pohodlí znamená větší radost z lyžování.
  • Děti se také díky dobré výbavě budou rychleji učit.
  • Správné vybavení je důležité pro bezpečnost na svahu.

1. Jak vybrat dětské lyže

Lyže pro děti by měly být především bezpečné a snadno ovladatelné. Oproti dospěláckým lyžím se proto v první řadě liší váhou – jsou lehčí. Mají také menší rádius, díky kterému se malým lyžníkům snáze zatáčí. Jádro bývá obvykle kompozitové (měkčí), dřevěné jádro se hodí pro zkušenější dětské lyžaře.

Co budete především řešit, je délka lyží. Jelikož děti rostou jako z vody, mnoho rodičů sahá po delších lyžích, aby zkrátka chvíli „vydržely“. Je to však chyba, lyže by měly být o 15 až 10 centimetrů kratší, než je výška dítěte. Jinak hrozí špatná ovladatelnost, a dětem se může sport znechutit.

TIP: Pro bezpečnost je důležité kvalitní a správně seřízené vázání.

Co by vás možná tolik nenapadlo řešit, je vzhled dětských lyží. Pro děti je to ale důležité. Lyže, které se líbí, nabízejí přeci mnohem lepší svezení.

Jak na nákupu dětských lyží ušetřit? Půjčte si je na celou sezonu

Jste na horách jen občas? Nechce se vám pořizovat za 2 roky další dětské lyže? V Harfasportu máme zimní celosezónní půjčovnu dětských lyžařských setů (=lyže, hůlky, boty, helma). V půjčovně naleznete nové modely Atomic, samozřejmě plně servisované. Funguje to tak, že lyžařský set si zapůjčíte na začátku sezony a na konci ho zase vrátíte.

Nebo můžete využít klasickou půjčovnu a půjčit si dětské vybavení jen na den/víkend/týden.

Přečtěte si také článek, kde se výběru dětských lyží věnujeme podrobněji.

2. Jak vybrat dětské hůlky na lyže

K lyžím jsou samosebou potřeba také hůlky. Naštěstí je to jednoduché. Hole na lyže vybírejte o 35 až 25 centimetrů kratší, než je výška malého lyžaře. Čím je dítě menší a nezkušenější, tím spíše mu budou sedět kratší hůlky. Tím, jak se bude ratolest zlepšovat, budete postupně prodlužovat délku lyžařských holí.

3. Jak vybrat dětské boty na lyže

Pamatujete si, jak vám byla v přezkáčích věčně zima? Jak jste měli otlačené holeně? Vaše děti toto zažívat nemusejí... pokud tedy správně vyberete lyžáky.

Malé děti ocení boty s 1 až 2 přezkami, dokáží se totiž do nich bez pomoci obout. Větším dětem pak dobře poslouží vyšší komín a 3 až 4 přezky.

Co se velikosti týče, prostor v lyžácích by měl být tak akorát na jeden palec (zkoušejte na vyjmuté stélce). Jinak hrozí, že děti budou v botách plavat a bude se jim zdvihat pata – což má vliv na zážitek z lyžování. Stejně jako u lyží platí, že koupit větší velikost a čekat, že do ní dítko doroste, se nevyplácí.

4. Jak vybrat dětské bezpečnostní vybavení (helmy na lyže, páteřáky)

Rychlost na sjezdovkách bývá vysoká a pády o to tvrdší. Mnoho lyžařů se ani moc nerozhlíží a snadno přehlédne (nebo se jim nestihne vyhnout) menší a pomalejší lyžaře. Bezpečnostní vybavení je však mnohem kvalitnější než dříve, a výrazně snižuje riziko poranění. Přilba je pro děti je dokonce v mnohých zemích EU povinná.

Jak vybrat dětskou helmu na lyže

V prvé řadě se poohlížejte po prověřených výrobcích s nejvyšší bezpečnostní certifikací. Specialistou na dětské bezpečnostní vybavení je značka POC. Kvalitní dětská helma na lyže je lehká a pohodlná, takže malí lyžař o ní nebude takřka vědět. Ochrana by měla být stejná jako u dospělých, jen vnitřek bývá o něco měkčí, takže skvěle absorbuje i nárazy v nízkých rychlostech. Pořídit dokonce můžete helmy „rostoucí“, které díky nastavitelné velikosti vydrží více sezon.

  • Dobře padnoucí helma chrání čelo, nezasahuje však do zorného pole.
  • Vybírejte výrazné barvy, díky kterým dítě na sjezdovce nikdo nepřehlédne.
  • Potěší také vychytávky jako poutko na brýle nebo prostor k vložení kontaktních informací.

TIP: K helmě nezapomeňte rovnou pořídit také dětské brýle na lyže. Vyzkoušejte, jestli brýle do přilby pasují.

Jak vybrat dětský páteřák na lyže

Obavy, že páteřák bude neforemný a nepohodlný, jsou v dnešní době liché – moderní páteřáky vůbec ničemu nepřekážejí a dopřejí volnost v pohybu. A hlavně – mohou zabránit vážným zraněním.

Při výběru ochrany páteře se nejprve – stejně jako u helmy – podívejte na certifikaci, a chtějte to nejlepší. Opět doporučujeme značku POC. Soustřeďte se na to, aby páteřák dobře seděl a nikam necestoval, a aby se v něm ratolest mohla dobře pohybovat. Vybírejte lehké a pružné materiály, které kromě ochrany nabízejí také funkční odvětrávání. Bonusem jsou výrazné barvy, aby byl malý lyžař vidět.

5. Jak vybrat dětské oblečení na lyže

Oblečení vrstvěte jako cibuli. První vrstva by měla odvádět pod od těla, druhá izolovat a udržovat teplo a svrchní vrstva by měla chránit vůči vnějším vlivům jako déšť nebo vítr. Jako první vrstva dobře poslouží syntetika nebo merino vlna. Následovat může fleecová mikina a navrch patří bunda s vysokým vodním sloupcem a větruodolnou úpravou. Vrstev ale můžete navléct ještě více – díky tomu budete mít v teplém počasí co sundávat a v chladném co přioblékat. Dobře oblečené dítě = spokojené dítě.

U oblečení chtějte stejnou kvalitu jako pro dospělé. Raději zapomeňte na bundy pro všechno a pořiďte dětem specializovanou bundu na lyže. Jen tak vydrží na sjezdovce s úsměvem celý den.

Trendem je dětské rostoucí oblečení na lyže. Vydrží 2 až 3 roky, nabízí totiž možnost prodlužovat rukávy a nohavice.

TIP: Přečtěte si více o dětském lyžařském oblečení a jeho výběru.

Nezapomeňte na doplňky

Co dalšího dětem na hory pořídit?

  • Kvalitní rukavice, co jen tak nepromoknou a zahřejí.
  • Speciální lyžařské ponožky, které jsou teplé a zabraňují vzniku puchýřů.
  • Nákrčník nebo šála, které neprofouknou.
  • Kukla pod helmu, ve které bude stále příjemně.
  • Teplá a příjemná čepice pro chvíle mimo lyžování.

Příprava na hory začíná již doma

Kdo je připraven, není překvapen. Ratolest proto seznamte s celou výbavou již doma. Nechte ho naučit se vše oblékat a svlékat. Nechte ho ťapkat v lyžácích po obýváku. A povídejte si s ním o lyžování a vysvětlujte bezpečnostní pravidla. Na lyžovačce pak klaďte důraz, aby to byla zábava, výsledky přijdou později. Buďte zkrátka trpěliví a užijte si to.

Podobné články